Buitenste Enkelband Letsel

Inversietrauma enkel / lateraal enkelband letsel

Het buitenste enkelband letsel is een zeer veel voorkomende blessure van de enkel. Meestal ontstaan de klachten nadat iemand zich verstapt of zijn enkel verzwikt. Wanneer enkelbandletsel niet goed behandeld wordt, kan dit tot blijvende instabiliteit van het enkelgewricht leiden.


De blessure wordt veelal gezien bij mensen tussen de 15-35 jaar oud en bij sporters. Met name sporters die veel moeten springen, draaien of een contactsport beoefenen, lopen een verhoogd risico.


Beschrijving van de aandoening

De enkelbanden zijn stugge, stevige bandstructuren die zich aan de binnen- en buitenzijde van de enkel bevinden. Ze verbinden het onderbeen met de voet en zorgen ervoor dat extreme bewegingen in het enkelgewricht opgevangen worden.


Wanneer we ons verstappen of de enkel verzwikken, komen de enkelbanden maximaal op rek. Ze voorkomen zo in de meeste gevallen dat de enkel helemaal dubbel klapt. Wanneer de krachten groter zijn dan de enkelbanden kunnen verdragen, kunnen ze geheel of gedeeltelijk afscheuren.


Het letsel wordt ingedeeld in verschillende gradaties. Bij een ‘graad 1’ letsel spreken we over een lichte overrekking. Er zijn dan slechts enkele vezels van de band ingescheurd. Bij ‘graad 2’ is het letsel ernstiger en kan een band volledig afgescheurd zijn (totale ruptuur). Wanneer er meerdere banden afscheuren waardoor het enkelgewricht volledig instabiel is, spreken we van een ‘graad 3’ enkelband letsel.


Oorzaak en ontstaanswijze

De klachten ontstaan meestal op een duidelijk aanwijsbaar moment waarop men zich verstapt of de enkel verzwikt. In sommige gevallen kunnend de enkelbanden ook overbelast raken doordat ze langdurig op rek worden gebracht tijdens het sporten of gedurende andere activiteiten.


De typische verzwikking die letsel aan de buitenste enkelbanden tot gevolg heeft, noemen we ook wel het ‘inversie trauma’. Hierbij zwikt de voetzool naar binnen toe en de enkel naar buiten (zie afbeelding). De buitenste enkelbanden komen hierbij volledig op rek.


Over het algemeen scheuren de enkelbanden in dezelfde volgorde. Zo is meestal de enkelband met de naam ‘talofibulare anterius’ als eerste aangedaan. Daarna scheuren achtereenvolgens de banden ‘calcaneofibulare’, ‘talofibulare posterius’ en ‘tibiofibulare anterius inferius’.


Klachten en verschijnselen

  • Pijn aan de buitenzijde van de enkel/voet.
  • Zwelling (direct en de eerste dagen na het letsel).
  • Soms kan er een bloeduitstorting (hematoom) aanwezig zijn.
  • Gevoel van instabiliteit in de enkel.
  • Bijna alle bewegingen van de enkel kunnen pijnlijk zijn. Vooral het (passief) naar binnen draaien van de onderkant van de voet (inversie) verergert de klachten omdat hierdoor de buitenste enkelbanden op rek worden gebracht.


Diagnose

De diagnose wordt gesteld aan de hand van het lichamelijk onderzoek. Wanneer het niet mogelijk is meer dan vier stappen te lopen op de aangedane enkel, dient men rekening te houden met een enkelfractuur.


Behandeling

De behandeling hangt af van de ernst van het letsel. De fysiotherapeut kan dit onderzoeken. Vaak is het verstandig de eerste dagen na het letsel op krukken te lopen om de gescheurde banden te ontlasten. Een elastische zwachtel of bandage wordt voorgeschreven en het been dient hoog gelegd te worden. Als de zwelling voor een deel verdwenen is, kan de enkel ingetapet worden.


De therapie bestaat uit oefeningen voor de enkel die dienen om de beweeglijkheid, kracht en stabiliteit te verbeteren. De belasting wordt geleidelijk opgebouwd tot het niveau waarop de patiënt wil kunnen functioneren (activiteiten of sport). Wanneer de patiënt herhaaldelijk door de enkel gaat kan het inzetten van een enkelbrace overwogen worden.


Men dient er rekening mee te houden dat volledig herstel van overrekte of gescheurde enkelbanden minimaal 6 weken duurt en soms zelfs langer dan een jaar in beslag neemt. Het afwachten van het natuurlijke beloop zonder behandeling kan leiden tot chronische instabiliteit. De kans op herhaaldelijk zwikken is dan driemaal zo groot.




Fysiotherapie behandelingen bij PhysiqCare Buytenwegh/Leyens Zoetermeer.


Voor de bovenstaande fysieke klachten/diagnose kunt u terecht bij onze deskundige Fysiotherapeuten die u met een unieke fysio behandelmethode kunnen begeleiden naar een herstel. Door middel van een fysio intake brengen we uw persoonlijke situatie in kaart en stellen we met u een fysiotherapie behandelplan samen. Voor onze fysiotherapie behandelingen maken we gebruik van uit onderzoek bewezen behandelmethodes. Iedere persoon en situatie is uniek en waar nodig passen we dry needling, fricties, myofasciale releasing, gewricht manipulaties, medical taping, cupping, massages, revalidatie training enz. toe.


Mocht het nodig zijn dan kunnen we de fysiotherapie behandelingen combineren met onze andere gezondheidsdisciplines zoals; acupunctuur, personal training, massage, mentale coaching, cupping en yoga


Ook ontvangt u huiswerkoefeningen van ons om thuis met uw herstel aan de slag te gaan. Daarnaast kunt u zich bij ons inschrijven voor medische fitness en kunt u zelf in onze fitness ruimte aan de slag met een op maat gemaakte programma om uw herstel verder te stimuleren.

Meer artikelen

Bekijk ze allemaal
This is some text inside of a div block.

Duimbasis Artrose

Artrose, een aandoening die vaak geassocieerd wordt met ouderdom, kan een onaangename verrassing zijn voor mensen van alle leeftijden. Een specifieke vorm hiervan, Duimbasis Artrose, kan vooral hinderlijk zijn, aangezien het onze mogelijkheid om basistaken uit te voeren kan beïnvloeden. In dit artikel duiken we diep in de wereld van Duimbasis Artrose, zodat u de kennis kunt krijgen om deze aandoening te begrijpen, te beheren en te behandelen.

This is some text inside of a div block.

Bursitis Prepatellaris

Als je ooit last hebt gehad van een pijnlijke, gezwollen knie, ben je misschien bekend met het ongemak van bursitis prepatellaris. In dit artikel duiken we dieper in deze veelvoorkomende knieaandoening en ontdekken we de oorzaken, symptomen, behandelingen en preventie methoden. Laten we beginnen met de basis: wat is bursitis prepatellaris precies?

This is some text inside of a div block.

Ziekte van Scheuermann

De ziekte van Scheuermann is en aandoening waarbij de wervelkolom ter hoogte van de borst abnormal bol is gegroeid. Deze groeistoornis van de borstwervels openbaart zich tijdens de puberteit maar is reeds bij de geboorte aanwezig. Naast en bollere bovenrug zien we een nek en onderrug die juist holler zijn dan normaal.

This is some text inside of a div block.

Ziekte van Kienböck

This is some text inside of a div block.

Ziekte van Bechterew

This is some text inside of a div block.

Tarsale Coalitie