Acuut hamstring letsel

Acute hamstring blessure


Acuut letsel aan de hamstrings ontstaat vaak tijdens het sporten. Iedereen kent het beeld wel van een voetballer of atleet die tijdens een sprint plotseling naar de achterzijde van het bovenbeen grijpt. De sprint wordt onmiddellijk gestaakt en de sporter stort naar de grond of komt hinkend tot stilstand.


In dit stuk beschrijven we het acute hamstring letsel. Wanneer er geen duidelijk moment aan te wijzen is waarop de klachten zijn ontstaan, kan er sprake zijn van een niet-acuut hamstring letsel.


Beschrijving van de aandoening


Als we het over de ‘hamstrings’ hebben, bedoelen we een groep van 3 spieren. Ze bevinden zich aan de achterzijde van het bovenbeen en verbinden de zitbeenknobbel (het tuber ischiadicum) met het onderbeen. De voornaamste functies zijn het buigen van de knie en het strekken van de heup. De spieren die gezamenlijk de hamstrings vormen heten de ‘semimembranosus’, de ‘semintendinosus’ en de ‘biceps femoris’.


Bij een acuut hamstring letsel scheuren er enkele of meerdere vezels van een hamstringspier. De scheur ontstaat meestal ter plaatse van de spier-pees overgang. Deze is te vinden aan beide uiteinden van de spier, waar het stugge en stevige peesweefsel overgaat in het zachtere spierweefsel. De spier die over het algemeen het meest geblesseerd raakt is de ‘biceps femoris’.


Een spierscheur gaat gepaard met een bloeding. Als er veel vezels gescheurd zijn kan er een blauwe, donkere plek achterop het bovenbeen zichtbaar worden. Wanneer in ernstige gevallen de gehele spier afscheurt spreken we van een volledige ruptuur.


Oorzaak en ontstaanswijze


Sprinten, het aanzetten voor een sprint of juist het afremmen zijn vaak momenten waarop de klachten kunnen ontstaan. Ook bij sporten waarin gesprongen en getrapt wordt loopt men een verhoogt risico. De hamstringscheur veroorzaakt een acute pijn aan de achterzijde van het bovenbeen waarna de sportieve activiteit over het algemeen niet voortgezet kan worden.


Op oudere leeftijd loopt men meer risico op een hamstringblessure tijdens het sporten. Daarnaast zijn er een aantal factoren die de kans op een hamstring blessure vergroten. De belangrijkste zijn; verstoring van spierbalans, spiervermoeidheid, korte hamstrings, onvoldoende warming-up en eerder hamstring letsel.


Klachten en verschijnselen


  • Acute pijn aan de achterzijde van het bovenbeen, die over het algemeen ontstaat tijdens het sporten.
  • Het buigen van de knie tegen weerstand is pijnlijk. De pijn kan ook gevoeld worden tijdens het hardlopen en sprinten.
  • Het rekken van de spier is pijnlijk (raak met de handen de tenen aan terwijl de knieën gestrekt blijven om rek op de hamstrings te creëren).
  • Als er veel vezels gescheurd zijn kan dit tijdens het onderzoek gevoeld worden alsof er een hap uit de spier is genomen.
  • Druk op de scheur is pijnlijk.
  • Krachtverlies.
  • De getroffen spier kan samen gaan spannen en een krampgevoel veroorzaken.
  • Omdat de hamstrings aanhechten op de zitbeenknobbel, kunnen de klachten ook tijdens het zitten opspelen omdat dit druk op de beschadigde structuren veroorzaakt.
  • Als er sprake van een bloeding is, kan er een blauwe, donkere plek aan de achterkant van het bovenbeen zichtbaar worden. Deze is als een verdikking op het been te voelen. Naarmate de tijd verstrijkt, zal de blauwe plek naar beneden uit gaan zakken. Dit komt simpelweg door de zwaartekracht.


Behandeling


Het herstel duurt gemiddeld 6 tot 8 weken. Bij een lichte overrekking kan dit iets korter zijn. Echter, bij een volledige hamstringruptuur, wanneer de spier volledig door- of afgescheurd is, dient er (het liefst binnen 7 dagen) geopereerd te worden. Het herstel kan dan tot 3 maanden duren. Operatie binnen een week wordt streng aangeraden.


Na een periode van rust dient de spier op een verantwoorde manier weer opgetraind te worden. Wanneer dit niet goed gebeurt, is de kans op een terugval erg groot. De fysiotherapeut begeleidt u in het hele proces vanaf het ontstaan van het letsel tot aan de het hervatten van de sportieve activiteit.


De hamstringblessure is een hardnekkige blessure. Zelfs nadat de blessure hersteld is, blijft het een zwakke plek. Daarom is het belangrijk goed naar het eigen lichaam te luisteren en niet te lang met klachten te blijven lopen.



Fysiotherapie behandelingen bij PhysiqCare Buytenwegh/Leyens Zoetermeer.


Voor de bovenstaande fysieke klachten/diagnose kunt u terecht bij onze deskundige Fysiotherapeuten die u met een unieke fysio behandelmethode kunnen begeleiden naar een herstel. Door middel van een fysio intake brengen we uw persoonlijke situatie in kaart en stellen we met u een fysiotherapie behandelplan samen. Voor onze fysiotherapie behandelingen maken we gebruik van uit onderzoek bewezen behandelmethodes. Iedere persoon en situatie is uniek en waar nodig passen we dry needling, fricties, myofasciale releasing, gewricht manipulaties, medical taping, cupping, massages, revalidatie training enz. toe.


Mocht het nodig zijn dan kunnen we de fysiotherapie behandelingen combineren met onze andere gezondheidsdisciplines zoals; acupunctuur, personal training, massage, mentale coaching, cupping en yoga


Ook ontvangt u huiswerkoefeningen van ons om thuis met uw herstel aan de slag te gaan. Daarnaast kunt u zich bij ons inschrijven voor medische fitness en kunt u zelf in onze fitness ruimte aan de slag met een op maat gemaakte programma om uw herstel verder te stimuleren.

Meer artikelen

Bekijk ze allemaal
This is some text inside of a div block.

Duimbasis Artrose

Artrose, een aandoening die vaak geassocieerd wordt met ouderdom, kan een onaangename verrassing zijn voor mensen van alle leeftijden. Een specifieke vorm hiervan, Duimbasis Artrose, kan vooral hinderlijk zijn, aangezien het onze mogelijkheid om basistaken uit te voeren kan beïnvloeden. In dit artikel duiken we diep in de wereld van Duimbasis Artrose, zodat u de kennis kunt krijgen om deze aandoening te begrijpen, te beheren en te behandelen.

This is some text inside of a div block.

Bursitis Prepatellaris

Als je ooit last hebt gehad van een pijnlijke, gezwollen knie, ben je misschien bekend met het ongemak van bursitis prepatellaris. In dit artikel duiken we dieper in deze veelvoorkomende knieaandoening en ontdekken we de oorzaken, symptomen, behandelingen en preventie methoden. Laten we beginnen met de basis: wat is bursitis prepatellaris precies?

This is some text inside of a div block.

Ziekte van Scheuermann

De ziekte van Scheuermann is en aandoening waarbij de wervelkolom ter hoogte van de borst abnormal bol is gegroeid. Deze groeistoornis van de borstwervels openbaart zich tijdens de puberteit maar is reeds bij de geboorte aanwezig. Naast en bollere bovenrug zien we een nek en onderrug die juist holler zijn dan normaal.

This is some text inside of a div block.

Ziekte van Kienböck

This is some text inside of a div block.

Ziekte van Bechterew

This is some text inside of a div block.

Tarsale Coalitie