Acuut binnenste en buitenste meniscusletsel / acuut mediaal en lateraal meniscusletsel
In de knie bevinden zich twee halvemaanvormige schijven die tussen het bovenbeen en het onderbeen in liggen. Dit zijn de binnenste en de buitenste meniscus. Ze kunnen beschadigen door acuut letsel of door veroudering en slijtage.
Letsels aan de meniscus worden regelmatig gezien in combinatie met een kruisband of knieband letsel.
Beschrijving van de aandoening
De menisci hebben als belangrijkste functie de druk in het kniegewricht te verdelen. De bolvormige onderkant van het bot van het bovenbeen past niet mooi op de platte bovenkant van het onderbeen. De binnenste en de buitenste meniscus zorgen ervoor dat beide botdelen tóch goed op elkaar aansluiten zonder dat er puntbelasting optreedt.
Beide menisci hebben ook een schokdempende en proprioceptieve functie. Proprioceptie betekent in dit geval dat de meniscus – net als veel andere structuren in de knie – in staat is ons lichaam informatie te geven over de stand waarin de knie zich bevindt. Zo voelen we bijvoorbeeld dat de knie gebogen of gestrekt is.
Bij een acuut meniscusletsel ontstaat er een scheur in de binnenste en/of buitenste meniscus. Deze scheur kan verschillende vormen aannemen en veroorzaakt pijn wanneer de beschadigde meniscus wordt belast. Vergelijk dit met een wond waar je op duwt of aan trekt. Soms kan een losgescheurd stukje meniscus in het scharnierende deel van de knie schieten. Dit kan bewegingen van de knie blokkeren.
Oorzaak en ontstaanswijze
Het acute meniscusletsel kenmerkt zich door een moment waarop in één keer de klachten ontstaan. Meestal is dit een verdraaiing van de gebogen knie terwijl de voet op de grond staat. Er kan een knappend geluid of gevoel waargenomen worden en na enkele uren wordt de knie dik.
Wanneer de klachten geleidelijk of door overbelasting ontstaan is er mogelijk sprake van een degeneratief meniscus letsel.
Klachten en verschijnselen
De pijn zit meestal aan de kant van de gescheurde meniscus. Traplopen, hurken en belaste draaibewegingen van de knie zijn pijnlijk. Er kunnen ook slotklachten optreden. De knie kan dan plots niet meer volledig strekken of buigen omdat een deel van de meniscus klem komt te zitten in het gewricht.
Diagnose
Er zijn een aantal fysiotherapeutische testen die een meniscusletsel kunnen bevestigen. Bij onzekerheid kan een MRI overwogen worden. Het is belangrijk ook andere structuren in de knie te onderzoeken op eventuele beschadiging.
Behandeling
Als de scheur niet te groot is kan deze uit zichzelf genezen. De fysiotherapeutische behandeling is gericht op het optimaliseren van het herstel door middel van stabiliserende, spierkrachtversterkende en proprioceptie stimulerende oefeningen.
Pijn, zwelling, slotverschijnselen en een te grote scheur zijn indicaties voor een operatieve behandeling. Hiervoor zijn een hoop mogelijkheden die met de orthopeet besproken kunnen worden.
Fysiotherapie behandelingen bij PhysiqCare Buytenwegh/Leyens Zoetermeer.
Voor de bovenstaande fysieke klachten/diagnose kunt u terecht bij onze deskundige Fysiotherapeuten die u met een unieke fysio behandelmethode kunnen begeleiden naar een herstel. Door middel van een fysio intake brengen we uw persoonlijke situatie in kaart en stellen we met u een fysiotherapie behandelplan samen. Voor onze fysiotherapie behandelingen maken we gebruik van uit onderzoek bewezen behandelmethodes. Iedere persoon en situatie is uniek en waar nodig passen we dry needling, fricties, myofasciale releasing, gewricht manipulaties, medical taping, cupping, massages, revalidatie training enz. toe.
Mocht het nodig zijn dan kunnen we de fysiotherapie behandelingen combineren met onze andere gezondheidsdisciplines zoals; acupunctuur, personal training, massage, mentale coaching, cupping en yoga.
Ook ontvangt u huiswerkoefeningen van ons om thuis met uw herstel aan de slag te gaan. Daarnaast kunt u zich bij ons inschrijven voor medische fitness en kunt u zelf in onze fitness ruimte aan de slag met een op maat gemaakte programma om uw herstel verder te stimuleren.