Adductiegerelateerde liespijn

Leer over adductiegerelateerde liespijn - een veelvoorkomende aandoening die ongemak en pijn in de liesstreek veroorzaakt. Ontdek de oorzaken, symptomen en behandelingsopties, inclusief fysiotherapie en oefeningen die je thuis kunt doen om de pijn te verminderen en de aandoening te behandelen. Bezoek PhysiqCare voor meer informatie.

Liesblessure / letsel van de heupadductoren

Liespijn is een veel voorkomende klacht onder sporters. Het kan verschillende oorzaken hebben. Een veelvoorkomende oorzaak is letsel aan de heupadductoren. Dit is een spiergroep die zich aan de binnenzijde van het bovenbeen bevindt.

Letsel van de heupadductoren wordt vaker gezien bij voetballers en sporten als hardlopen, volleybal, turnen, schaatsen en dansen.

Beschrijving van de aandoening

De heupadductoren zijn de spieren die het bovenbeen naar binnen toe bewegen (adductie). Ze bevinden zich aan de binnenzijde van het bovenbeen en vinden hun oorsprong op het heupbeen (het os coxa). De heupadductoren heten ‘adductor brevis’, ‘adductor longus’, ‘adductor magnus’, ‘pectineus’, ‘gracilis’ en ‘obturatorius externus’. Met name de adductor longus en de gracilis zijn vaak aangedaan bij een liesblessure.

Bij adductiegerelateerde liespijn is er meestal iets aan de hand met de pezen van de spieren in de buurt van de aanhechting op het heupbeen of de spierpees-overgang. De pees kan ontstoken zijn (tendinitis), in kwaliteit en structuur achteruit gaan (tendinose) of er kan een overrekking of scheur optreden (ruptuur). Dit geeft klachten in de liesregio.

Oorzaak en ontstaanswijze

De klachten kunnen zowel acuut als geleidelijk ontstaan. Bij de acute vorm is er direct pijn nadat iemand zich verstapt of een andere verkeerde beweging maakt. Wanneer de klachten geleidelijk ontstaan is er vaak eerst last na het sporten. Later treedt de pijn ook tijdens het sporten op.

De precieze oorzaak van adductiegerelateerde liespijn is niet helemaal bekend. Men veronderstelt dat biomechanische afwijkingen aan het been (bv. voetstand en beenlengteverschil), onbalans van de omliggende spieren van de heup en spiervermoeidheid het risico op adductorenletsel vergroten. Een verhoogde spierspanning (hypertonie) van de heupadductoren lijkt een belangrijke factor te zijn die tot chronische liesklachten leidt.

Klachten en verschijnselen

  • Pijn aan de binnenzijde van het bovenbeen, in de liesregio.
  • Druk op de adductoren en hun aanhechting kan de pijn provoceren.
  • De pijn straalt vaak uit langs de binnenzijde van het bovenbeen. Soms zelfs naar de onderbuik of genitaliën.
  • Het naar binnen bewegen van het been verergert de pijn, vooral als dit krachtig gebeurt.
  • Soms heeft de patiënt het gevoel dat het ondergoed de oorzaak is van de klachten.
  • Er is een verhoogde spierspanning in het bovenbeen. Dit kan een strak en hard gevoel geven, vooral als de klachten al langer bestaan.

Behandeling

Wanneer de klachten niet vanzelf overgaan is het als eerste belangrijk de achterliggende oorzaak van de klachten boven water te krijgen. De fysiotherapeut kan u hierbij helpen. Zodra een eventuele scheur is genezen bestaat de behandeling uit (excentrische) krachttraining van de heupadductoren en een algemeen oefenprogramma van de bilspieren, beenspieren en rompspieren. Daarnaast kunnen rekoefeningen en fysiotherapeutische technieken toegepast worden.

Fysiotherapie behandelingen bij PhysiqCare Buytenwegh/Leyens Zoetermeer.

Voor de bovenstaande fysieke klachten/diagnose kunt u terecht bij onze deskundige Fysiotherapeuten die u met een unieke fysio behandelmethode kunnen begeleiden naar een herstel. Door middel van een fysio intake brengen we uw persoonlijke situatie in kaart en stellen we met u een fysiotherapie behandelplan samen. Voor onze fysiotherapie behandelingen maken we gebruik van uit onderzoek bewezen behandelmethodes. Iedere persoon en situatie is uniek en waar nodig passen we dry needling, fricties, myofasciale releasing, gewricht manipulaties, medical taping, cupping, massages, revalidatie training enz. toe.

Mocht het nodig zijn dan kunnen we de fysiotherapie behandelingen combineren met onze andere gezondheidsdisciplines zoals; acupunctuur, oefentherapie, personal training, massage, mentale coaching, cupping en yoga

Ook ontvangt u huiswerkoefeningen van ons om thuis met uw herstel aan de slag te gaan. Daarnaast kunt u zich bij ons inschrijven voor medische fitness en kunt u zelf in onze fitness ruimte aan de slag met een op maat gemaakte programma om uw herstel verder te stimuleren.

Meer artikelen

Bekijk ze allemaal
This is some text inside of a div block.

Duimbasis Artrose

Artrose, een aandoening die vaak geassocieerd wordt met ouderdom, kan een onaangename verrassing zijn voor mensen van alle leeftijden. Een specifieke vorm hiervan, Duimbasis Artrose, kan vooral hinderlijk zijn, aangezien het onze mogelijkheid om basistaken uit te voeren kan beïnvloeden. In dit artikel duiken we diep in de wereld van Duimbasis Artrose, zodat u de kennis kunt krijgen om deze aandoening te begrijpen, te beheren en te behandelen.

This is some text inside of a div block.

Bursitis Prepatellaris

Als je ooit last hebt gehad van een pijnlijke, gezwollen knie, ben je misschien bekend met het ongemak van bursitis prepatellaris. In dit artikel duiken we dieper in deze veelvoorkomende knieaandoening en ontdekken we de oorzaken, symptomen, behandelingen en preventie methoden. Laten we beginnen met de basis: wat is bursitis prepatellaris precies?

This is some text inside of a div block.

Ziekte van Scheuermann

De ziekte van Scheuermann is en aandoening waarbij de wervelkolom ter hoogte van de borst abnormal bol is gegroeid. Deze groeistoornis van de borstwervels openbaart zich tijdens de puberteit maar is reeds bij de geboorte aanwezig. Naast en bollere bovenrug zien we een nek en onderrug die juist holler zijn dan normaal.

This is some text inside of a div block.

Ziekte van Kienböck

This is some text inside of a div block.

Ziekte van Bechterew

This is some text inside of a div block.

Tarsale Coalitie