Eversietrauma enkel / mediaal enkelband letsel
De binnenste enkelbanden zijn stevige structuren aan de binnenkant van het enkelgewricht. Ze voorkomen dat de voet te ver naar buiten beweegt ten opzichte van het onderbeen. Gescheurde binnenste enkelbanden leiden tot pijn en instabiliteit aan de binnenzijde van het enkelgewricht.
Letsel aan de binnenste enkelbanden is redelijk zeldzaam. Meestal zijn het de buitenste enkelbanden die scheuren als we onze enkel verzwikken.
Beschrijving van de aandoening
De binnenste enkelbanden behoren tot het ‘ligamentum deltoideum’. Dit is een zeer stevige bandstructuur die bestaat uit 4 delen. Wanneer de voet te ver naar buiten toe beweegt (eversie), komen deze banden op rek. Als de kracht waarmee dit gebeurt te groot is, dan raken de enkelbanden beschadigd. In het ergste geval scheuren ze helemaal door midden. In de meeste gevallen zullen slechts een aantal vezels of delen van het ligamentum deltoideum beschadigen.
Oorzaak en ontstaanswijze
De klassieke wijze waarop de binnenste enkelbanden beschadigen is het ‘eversie trauma’. Dit betekent dat door een ongeluk of val de voet met flinke kracht naar buiten toe beweegt. Bijvoorbeeld wanneer iemand zich verstapt of door een van buitenaf inwerkende kracht die de enkel om laat zwikken zoals dat bij een contactsport als voetbal kan voorkomen.
Het is niet ondenkbaar dat ook langdurige overbelasting van de binnenste enkelbanden pijn kan veroorzaken. Wanneer de enkelbanden tijdens het sporten herhaaldelijk op rek komen, kunnen ze op een gegeven moment klachten gaan geven. Denk hierbij aan sporten waarin men herhaaldelijk kort en snel van richting moet veranderen zoals bij voetbal, basketbal en volleybal.
Klachten en verschijnselen
- Pijn aan de binnenzijde van de enkel.
- Het passief naar buiten bewegen van de voet (eversie) brengt de beschadigde enkelbanden op rek en is daarom pijnlijk.
- Druk op de binnenste enkelbanden is pijnlijk.
- Gevoel van instabiliteit (bijvoorbeeld bij het bergaf wandelen, de trap aflopen of het lopen op oneffen terrein).
- De enkel kan gezwollen zijn en blauw kleuren (bloeding).
Behandeling
De behandeling is afhankelijk van de ernst van de het letsel. Fysiotherapie richt zich op het verbeteren van de stabiliteit van de enkel door de enkelbanden optimale herstelmogelijkheid te bieden en de spieren te trainen die een deel van de stabiliteit over kunnen nemen. Wanneer enkelbanden helemaal doorgescheurd zijn kan operatieve reconstructie overwogen worden.
Bij een gemiddelde, minder ernstige enkelverstuiking duurt de behandeling 3 tot 8 weken. In ernstigere gevallen kan het herstel enkele maanden tot langer dan een jaar duren.
Fysiotherapie behandelingen bij PhysiqCare Buytenwegh/Leyens Zoetermeer.
Voor de bovenstaande fysieke klachten/diagnose kunt u terecht bij onze deskundige Fysiotherapeuten die u met een unieke fysio behandelmethode kunnen begeleiden naar een herstel. Door middel van een fysio intake brengen we uw persoonlijke situatie in kaart en stellen we met u een fysiotherapie behandelplan samen. Voor onze fysiotherapie behandelingen maken we gebruik van uit onderzoek bewezen behandelmethodes. Iedere persoon en situatie is uniek en waar nodig passen we dry needling, fricties, myofasciale releasing, gewricht manipulaties, medical taping, cupping, massages, revalidatie training enz. toe.
Mocht het nodig zijn dan kunnen we de fysiotherapie behandelingen combineren met onze andere gezondheidsdisciplines zoals; acupunctuur, personal training, massage, mentale coaching, cupping en yoga.
Ook ontvangt u huiswerkoefeningen van ons om thuis met uw herstel aan de slag te gaan. Daarnaast kunt u zich bij ons inschrijven voor medische fitness en kunt u zelf in onze fitness ruimte aan de slag met een op maat gemaakte programma om uw herstel verder te stimuleren.