Standafwijking van de grote teen
Een hallux valgus is een veelvoorkomende aandoening. Er is een standafwijking van de grote teen. Naast het feit dat dit lastig en pijnlijk kan zijn, vinden sommige patiënten het ook geen mooi gezicht.
Naar schatting heeft ongeveer 33% van alle volwassenen enige mate van een hallux valgus standafwijking. Het wordt vaker gezien bij vrouwen dan bij mannen.
Beschrijving van de aandoening
Bij een hallux valgus is er sprake van een scheefstand van de grote teen in de richting van de andere tenen. Het middenvoetsbeentje dat zich net vóór de grote teen bevindt, staat juist de andere kant op (naar buiten toe) gedraaid. Hierdoor ontstaat er een knobbel aan de buitenkant van de grote teen. Dit noemen we een ‘bunion’.
Oorzaak en ontstaanswijze
Het is niet helemaal duidelijk hoe een hallux valgus precies ontstaat. Het kan het gevolg zijn van aangeboren afwijkingen in de voet, hypermobiliteit van de gewrichten en het overmatig naar binnen zakken van de voet. Strakke, nauwe schoenen of schoenen met hoge hakken lijken de kans op het ontwikkelen van een halux valgus te vergroten.
In sommige families wordt het vaker gezien. Daarnaast komt een hallux valgus relatief vaker voor bij ziektes die gepaard gaan met ontstekingen van gewrichten zoals reumatoïde artritis.
Klachten en verschijnselen
- Pijn of moeite met lopen.
- De pijn zit meestal aan de zijkant van de grote teen.
- De grote teen staat naar binnen toe gebogen (naar de tenen toe).
- Er zit een pijnlijke knobbel aan het begin van de grote teen die wat naar buiten toe uitsteekt (bunion). Deze kan ontstoken zijn, gaan zwellen en rood worden.
- Sommige patiënten kunnen moeilijk passende schoenen vinden.
- Smalle puntschoenen of schoenen met hoge hakken verergeren de pijn.
Behandeling
De behandeling is meestal conservatief. Dit betekent dat de patiënt het advies krijgt wijder schoeisel te dragen met lage haken. Door middel van oefeningen voor de voet wordt de beweeglijkheid van het gewricht behouden. Met steunzolen of een nachtspalk kan de scheefstand tegengegaan worden.
Wanneer er ernstige pijn of hinder bestaat, kan een operatieve ingreep overwogen worden. Er worden verschillende technieken toegepast die over het algemeen goede resultaten opleveren.
Fysiotherapie behandelingen bij PhysiqCare Buytenwegh/Leyens Zoetermeer.
Voor de bovenstaande fysieke klachten/diagnose kunt u terecht bij onze deskundige Fysiotherapeuten die u met een unieke fysio behandelmethode kunnen begeleiden naar een herstel. Door middel van een fysio intake brengen we uw persoonlijke situatie in kaart en stellen we met u een fysiotherapie behandelplan samen. Voor onze fysiotherapie behandelingen maken we gebruik van uit onderzoek bewezen behandelmethodes. Iedere persoon en situatie is uniek en waar nodig passen we dry needling, fricties, myofasciale releasing, gewricht manipulaties, medical taping, cupping, massages, revalidatie training enz. toe.
Mocht het nodig zijn dan kunnen we de fysiotherapie behandelingen combineren met onze andere gezondheidsdisciplines zoals; acupunctuur, personal training, massage, mentale coaching, cupping en yoga.
Ook ontvangt u huiswerkoefeningen van ons om thuis met uw herstel aan de slag te gaan. Daarnaast kunt u zich bij ons inschrijven voor medische fitness en kunt u zelf in onze fitness ruimte aan de slag met een op maat gemaakte programma om uw herstel verder te stimuleren.