Hamstring blessure
Hamstringklachten ontstaan vaak acuut. Dit betekent dat de pijn in één keer ontstaat tijdens een plotselinge toename van kracht of snelheid. Wanneer dit niet het geval is en de klachten geleidelijk ontstaan spreken we van een niet-acuut hamstring letsel. Dit kan een chronische vorm aannemen.
Meer informatie over de acute vorm vindt u in het artikel over het acute hamstring letsel. Hieronder bespreken we het niet-acute hamstring letsel.
Beschrijving van de aandoening
De ‘hamstrings’ is een verzamelnaam voor een groep van 3 spieren die zich aan de achterzijde van het bovenbeen bevinden. Dit zijn de ‘semimembranosus’, de ‘semintendinosus’ en de ‘biceps femoris’. Ze verzorgen onder andere het buigen van de knie en het strekken van de heup. Bij het hamstring letsel zijn één of meer van deze hamstringspieren aangedaan.
Langdurige belasting van de hamstrings kan tot overbelasting leiden. Door veelvuldige rek- en trekkrachten op de spiervezels kunnen er kleine scheurtjes in de spier ontstaan. De spier is hier extra gevoelig voor wanneer de opbouw in training onvoldoende is of als een warming-up achterwege wordt gelaten.
Letsel aan spieren ontstaat meestal op het zwakste punt van de spier. Dit is het deel waar het peesweefsel overgaat naar spierweefsel. Op de afbeelding zijn dit de overgangen van wit (peesweefsel) naar rood (spierweefsel).
Oorzaak en ontstaanswijze
Bij de chronische hamstring blessure is er sprake van pijn die langzaam verergerd. De klachten ontstaan meestal door de langdurig herhaalde loopbeweging tijdens het hardlopen. Sporten waarin de blessure vaak optreedt zijn de marathon en de triathlon.
Klachten en verschijnselen
De klachten zijn minder duidelijk aanwezig dan bij het acute hamstring letsel. Er is zeurende pijn rondom de bil en aan de achterkant van het bovenbeen. Soms trekt de pijn naar de achterkant van de knie toe. De precieze locatie van de klachten is vaak moeilijk aan te wijzen. De volgende klachten kunnen aanwezig zijn:
- Pijn bij het buigen van de knie tegen weerstand.
- De pijn wordt gevoeld tijdens of na het hardlopen.
- Het rekken van de hamstrings kan gevoelig zijn.
- Krampgevoel aan de achterzijde van het bovenbeen.
- Krachtverlies.
- Omdat de hamstrings aanhechten op de zitbeenknobbel, kunnen de klachten ook tijdens het zitten opspelen omdat dit druk op de beschadigde structuren veroorzaakt.
Diagnose
De niet-acute hamstring blessure is lastiger te diagnosticeren dan de acute vorm. Na het lichamelijk onderzoek kan de fysiotherapeut u adviseren en indien nodig een behandelplan opstellen.
Behandeling
Het toepassen van excentrische krachttraining lijkt een belangrijk onderdeel te worden in de behandeling van hamstringblessures. Dit betekent dat er zo getraind wordt dat tijdens het kracht zetten de spier verlengt in plaats van verkort. Er zijn veel aanwijzingen dat dit het herstel en de structuur van het spier- en peesweefsel positief beïnvloed.
Fysiotherapie behandelingen bij PhysiqCare Buytenwegh/Leyens Zoetermeer.
Voor de bovenstaande fysieke klachten/diagnose kunt u terecht bij onze deskundige Fysiotherapeuten die u met een unieke fysio behandelmethode kunnen begeleiden naar een herstel. Door middel van een fysio intake brengen we uw persoonlijke situatie in kaart en stellen we met u een fysiotherapie behandelplan samen. Voor onze fysiotherapie behandelingen maken we gebruik van uit onderzoek bewezen behandelmethodes. Iedere persoon en situatie is uniek en waar nodig passen we dry needling, fricties, myofasciale releasing, gewricht manipulaties, medical taping, cupping, massages, revalidatie training enz. toe.
Mocht het nodig zijn dan kunnen we de fysiotherapie behandelingen combineren met onze andere gezondheidsdisciplines zoals; acupunctuur, personal training, massage, mentale coaching, cupping en yoga.
Ook ontvangt u huiswerkoefeningen van ons om thuis met uw herstel aan de slag te gaan. Daarnaast kunt u zich bij ons inschrijven voor medische fitness en kunt u zelf in onze fitness ruimte aan de slag met een op maat gemaakte programma om uw herstel verder te stimuleren.