Slijtage van de hand- en vinger gewrichten
Artrose wordt gekenmerkt door pijn en stijfheid in gewrichten door slijtage van het kraakbeen. Hand artrose zien we met name in de vingers en aan de duimzijde van de hand of pols. De klachten ontstaan bij het ouder worden.
Slijtage van gewrichten (artrose) is een natuurlijk proces waar vroeg of laat iedereen mee te maken krijgt. De meeste mensen ouder dan 55 jaar hebben artrose van de hand of pols. Slechts 20% van hen ondervindt er ook daadwerkelijke klachten van.
Beschrijving van de aandoening
De meeste gewrichten bestaan uit twee gladde, met kraakbeen bedekte botuiteinden. Het kraakbeen zorgt ervoor dat de afzonderlijke botdelen soepel langs elkaar glijden. Artrose ontstaat als de gladde oppervlakken onregelmatig worden. Er treedt slijtage op. Artrose in de handen en vingers veroorzaakt pijnlijke en stijve gewrichten.
Ondanks dat de klachten die ontstaan als gevolg van artrose teruggedrongen kunnen worden, zal herstel van het kraakbeen niet optreden. Wanneer kraakbeen eenmaal beschadigd is, groeit het niet meer terug.
Oorzaak en ontstaanswijze
Normaal gesproken ontstaan de klachten geleidelijk door het ouder worden of langdurige mechanische belasting. Het kan ook gebeuren dat het kraakbeen na gewrichtsletsel ontstaat of dat een auto-immuun ziekte zoals reumatoïde artritis artrose tot gevolg heeft.
Klachten en verschijnselen
Artrose in de hand wordt meestal gezien in de vingers en aan de duimzijde van de onderarm. De volgende klachten kunnen zich voordoen:
- Pijn in de vingers of aan de duimzijde van de handpalm en pols.
- Stijfheid, met name ochtend- of startstijfheid. De hand en vingers zijn na een langere periode van inactiviteit extra pijnlijk op het moment dat er weer bewogen gaat worden. Normaal gesproken verdwijnt de ergste stijfheid binnen 30 minuten.
- Pijn bij wringende bewegingen.
- Krachtverlies.
- Omdat artrose vaak in meerdere gewrichten optreedt kunnen beide handen aangedaan zijn.
Behandeling
Bij veel pijn dienen de aangedane gewrichten tijdelijk ontzien te worden bij dagelijkse activiteiten. Het buigen en strekken van de hand- en polsgewrichten kan helpen de kracht en beweeglijkheid te behouden (vuist maken, vingers strekken, vingers spreiden). Gedoseerde beweging is goed voor het kraakbeen. Fysiotherapie kan u hierbij helpen.
Er worden verschillende behandelingen toegepast in overleg met de specialist:
- Met een spalk kan overbelasting van het gewricht voorkomen worden en kunnen pijnklachten afnemen.
- Pijnstillende en ontstekingsremmende medicatie kunnen worden toegepast in periodes waarin de pijn het hevigst is.
- In ernstige gevallen kunnen pijnlijke gewrichten door middel van een operatie vastgezet of verwijderd worden.
De resultaten van chirurgie zijn wisselend. Zestig procent is min of meer tevreden, dertig procent blijft klachten houden.
Fysiotherapie behandelingen bij PhysiqCare Buytenwegh/Leyens Zoetermeer.
Voor de bovenstaande fysieke klachten/diagnose kunt u terecht bij onze deskundige Fysiotherapeuten die u met een unieke fysio behandelmethode kunnen begeleiden naar een herstel. Door middel van een fysio intake brengen we uw persoonlijke situatie in kaart en stellen we met u een fysiotherapie behandelplan samen. Voor onze fysiotherapie behandelingen maken we gebruik van uit onderzoek bewezen behandelmethodes. Iedere persoon en situatie is uniek en waar nodig passen we dry needling, fricties, myofasciale releasing, gewricht manipulaties, medical taping, cupping, massages, revalidatie training enz. toe.
Mocht het nodig zijn dan kunnen we de fysiotherapie behandelingen combineren met onze andere gezondheidsdisciplines zoals; acupunctuur, personal training, massage, mentale coaching, cupping en yoga.
Ook ontvangt u huiswerkoefeningen van ons om thuis met uw herstel aan de slag te gaan. Daarnaast kunt u zich bij ons inschrijven voor medische fitness en kunt u zelf in onze fitness ruimte aan de slag met een op maat gemaakte programma om uw herstel verder te stimuleren.