Collum femoris fractuur
Bij een heupfractuur is de heup gebroken. Meestal ontstaat het letsel door een val waarna steunname op het aangedane been zo goed als onmogelijk is. De breuk wordt operatief behandeld.
Heupfracturen komen zeer frequent voor. In Nederland alleen al zijn dit er ongeveer 18.000 per jaar. Het aantal neemt elk jaar weer toe. Driekwart van de mensen met een gebroken heup is 75 jaar of ouder. Vrouwen hebben vaker een heupfractuur dan mannen.
Beschrijving van de aandoening
Het dijbeen wordt in de medische wereld het ‘femur’ genoemd. Bij een heupfractuur is het femur gebroken. De breuk kan in verschillende gradaties plaatsvinden. Soms is er sprake van een gedeeltelijke breuk. In ernstige gevallen breekt de hele heupkop af en raken de afzonderlijke delen gedislokeerd.
De heupfractuur kan grote gevolgen hebben, vooral voor de oudere patiënt. Eén op de drie patiënten overlijdt in het eerste jaar na de opname. De patiënten die het overleven moeten vaak veel van hun zelfstandigheid inleveren.
Oorzaak en ontstaanswijze
Een gebroken heup ontstaat vrijwel altijd na een ongeluk of val. Bij ouderen betreft het meestal een val. Bij de jongere patiënt is een hoog energetisch ongeval nodig om de heup te breken. Denk aan een val van grote hoogte of een frontale botsing.
Klachten en verschijnselen
- Pijn in de heup na een ongeluk of val.
- Steunname op het aangedane been is zo goed als onmogelijk.
- Lopen gaat niet.
- Het been staat naar buiten gedraaid.
- Het aangedane been kan korter zijn dan het andere been doordat het femur naar boven toe verschoven is.
Diagnose
De diagnose wordt gesteld aan de hand van het verhaal van de patiënt, het lichamelijk onderzoek en röntgenfoto’s. Als op de röntgenfoto’s geen breuk wordt gevonden terwijl men toch een heupfractuur vermoedt, kan een MRI-scan of botscan uitsluitsel geven.
Behandeling
De behandeling is vrijwel altijd operatief. Het doel van de operatie is de breuk zo te fixeren dat de patiënt het been zo snel mogelijk weer kan belasten. Afhankelijk van de soort breuk worden verschillende technieken toegepast. Soms wordt besloten een heupprothese (kunstheup) te plaatsen.
Na de operatie wordt er zo snel mogelijk gerevalideerd. Te lange bedrust kan negatieve invloed hebben op de gezondheidstoestand van de patiënt. Denk aan complicaties met de longen, spierkrachtverlies en vermindering van het uithoudingsvermogen. Onder begeleiding van de fysiotherapeut wordt oefentherapie toegepast zodat de patiënt uiteindelijk weer zelfstandig of met een hulpmiddel kan lopen.
Fysiotherapie behandelingen bij PhysiqCare Buytenwegh/Leyens Zoetermeer.
Voor de bovenstaande fysieke klachten/diagnose kunt u terecht bij onze deskundige Fysiotherapeuten die u met een unieke fysio behandelmethode kunnen begeleiden naar een herstel. Door middel van een fysio intake brengen we uw persoonlijke situatie in kaart en stellen we met u een fysiotherapie behandelplan samen. Voor onze fysiotherapie behandelingen maken we gebruik van uit onderzoek bewezen behandelmethodes. Iedere persoon en situatie is uniek en waar nodig passen we dry needling, fricties, myofasciale releasing, gewricht manipulaties, medical taping, cupping, massages, revalidatie training enz. toe.
Mocht het nodig zijn dan kunnen we de fysiotherapie behandelingen combineren met onze andere gezondheidsdisciplines zoals; acupunctuur, personal training, massage, mentale coaching, cupping en yoga.
Ook ontvangt u huiswerkoefeningen van ons om thuis met uw herstel aan de slag te gaan. Daarnaast kunt u zich bij ons inschrijven voor medische fitness en kunt u zelf in onze fitness ruimte aan de slag met een op maat gemaakte programma om uw herstel verder te stimuleren.