Apexitis patellae / tendinose van de kniepees
De jumper`s knee (springersknie) dankt zijn naam aan het feit dat de aandoening veel voorkomt bij mensen die een sport beoefenen waarbij veel gesprongen wordt. De klachten bevinden zich rond de kniepees aan de voorzijde van de knie.
De jumper`s knee komt veelvuldig voor bij sporten waarbij (explosief) springen een belangrijk onderdeel is. Volleybal en basketbal zijn hier goede voorbeelden van.
Beschrijving van de aandoening
De kniepees loopt vanaf de onderkant van de knieschijf naar de voorkant van het bovenste deel van het scheenbeen (de tuberositas tibiae). Bij een jumper`s knee is de pees bij de aanhechting op de knieschijf aangedaan. De pees kan ontstoken zijn (tendinitis) of in kwaliteit en structuur verslechterd (tendinose).
Oorzaak en ontstaanswijze
De klachten ontstaan geleidelijk zonder dat hier een trauma aan vooraf gaat.
Klachten en verschijnselen
De pijn zit voornamelijk onder de aanhechting van de kniepees aan de knieschijf. Bewegingen waarbij de benen explosief gestrekt worden (zoals bij springen) provoceren de klachten. De klachten kunnen tijdens en na het sporten optreden. In ernstige gevallen kan de pijn zelfs tijdens normale dagelijkse activiteiten gevoeld worden. Bijvoorbeeld bij het traplopen of autorijden.
Druk op de aanhechting van de kniepees is pijnlijk en soms is er een lokale zwelling zichtbaar. De verdikking beperkt zich tot de kniepees en is niet in de rest van het kniegewricht aanwezig – tenzij er sprake is van bijkomstig ander letsel van de knie.
Diagnose
De diagnose kan meestal met redelijke zekerheid door de fysiotherapeut gesteld worden. Met echografie of een MRI kan de structuur van de kniepees goed in beeld gebracht worden.
Behandeling
Er zijn goede resultaten met gedoseerde excentrische krachttraining van de m. quadriceps (de spier die de knie strekt). Excentrische krachttraining heeft een gunstig effect op de kwaliteit en de trekkracht van de pees.
Fysiotherapie behandelingen bij PhysiqCare Buytenwegh/Leyens Zoetermeer.
Voor de bovenstaande fysieke klachten/diagnose kunt u terecht bij onze deskundige Fysiotherapeuten die u met een unieke fysio behandelmethode kunnen begeleiden naar een herstel. Door middel van een fysio intake brengen we uw persoonlijke situatie in kaart en stellen we met u een fysiotherapie behandelplan samen. Voor onze fysiotherapie behandelingen maken we gebruik van uit onderzoek bewezen behandelmethodes. Iedere persoon en situatie is uniek en waar nodig passen we dry needling, fricties, myofasciale releasing, gewricht manipulaties, medical taping, cupping, massages, revalidatie training enz. toe.
Mocht het nodig zijn dan kunnen we de fysiotherapie behandelingen combineren met onze andere gezondheidsdisciplines zoals; acupunctuur, personal training, massage, mentale coaching, cupping en yoga.
Ook ontvangt u huiswerkoefeningen van ons om thuis met uw herstel aan de slag te gaan. Daarnaast kunt u zich bij ons inschrijven voor medische fitness en kunt u zelf in onze fitness ruimte aan de slag met een op maat gemaakte programma om uw herstel verder te stimuleren.