Longembolie

Afsluiting van een longslagader


Bij een longembolie wordt een longslagader afgesloten, meestal door een bloedstolsel. Dit heeft negatieve gevolgen voor de zuurstofopname in de long en veroorzaakt benauwdheidsklachten.


Omdat de klachten sterk kunnen variëren in ernst wordt de diagnose vaak over het hoofd gezien.


Beschrijving van de aandoening


Een embolie is de afsluiting van een ader of slagader. Meestal is dit een bloedstolsel dat op de ene locatie gevormd wordt en vervolgens ergens anders een bloedvat verstopt. Daarnaast kan de verstopping in uitzonderlijke gevallen ook veroorzaakt worden door een luchtbel (bij het aanprikken van een bloedvat) of door andere vormen van verstoppingen.


Bij een longembolie zit de verstopping in een van de longslagaders. Dit is het bloedvat met zuurstof-arm bloed dat door de long gaat om van zuurstof voorzien te gaan worden. Doordat de slagader van een long zich vertakt in kleinere bloedvaatjes, is het risico hoger dat de embolie juist op deze plek het bloedvat afsluit.


Als gevolg van de afsluiting vermindert de doorbloeding achter de afsluiting. Delen van de long achter de afsluiting worden nu overgeslagen. Het bloed kan hierdoor minder effectief van zuurstof voorzien worden in de long. Dit resulteert in een lager zuurstofgehalte van het bloed. In medische termen zeggen we dan dat de ‘saturatie’ van het bloed daalt.


Oorzaak en ontstaanswijze


Een longembolie ontstaat meestal doordat in de grote aders in het bovenbeen of in het bekken een bloedprop gevormd wordt (trombose). Deze kan losschieten en zo via de bloedsomloop in de longen terecht komen.


Risicofactoren voor het ontstaan van een longembolie zijn onder andere:


  • Te weinig beweging.
  • Obesitas (ernstig overgewicht).
  • Kanker.
  • Grote operaties (met name in de buik).
  • Zwangerschap.
  • Ernstige astma.


Klachten en verschijnselen


De klachten kunnen sterk variëren in ernst. Mogelijke klachten zijn:


  • Kortademigheid, benauwdheid.
  • Versnelde ademhaling.
  • Pijn op de borst (die erger wordt tijdens het ademhalen).
  • Plots ontstane hoestprikkel.
  • Verhoogde hartslag.
  • Bloed ophoesten.
  • Blauwe verkleuring van de lippen en/of vingers.
  • Bewusteloosheid.

Wanneer het bloedstolsel erg groot is, kan het de toegang naar de longen op een fatale manier afsluiten. Dit gebeurt echter zelden.


Diagnose


De dokter maakt een inschatting van de klachten en beoordeelt of deze mogelijk door een longembolie veroorzaakt kunnen worden.


Als de kans op een longembolie redelijk groot is, dan wordt de patiënt doorverwezen voor een CT-scan. Hierbij wordt een contrastvloeistof in de bloedsomloop gebracht waardoor de longslagaders en hun vertakkingen zichtbaar worden. Als alle vertakkingen duidelijk te zien zijn, dan wordt een longembolie uitgesloten.


Indien de kans op een longembolie klein geacht wordt, dan wordt eerst bloedonderzoek gedaan. Aan de hand van de uitslag van dit bloedonderzoek kan er eventueel alsnog een CT-scan gedaan worden.


Behandeling


De patiënt krijgt stollingsremmers om uitbreiding van de bestaande stolsels te voorkomen en het ontstaan van nieuwe stolsels tegen te gaan. In ernstige gevallen kan trombolyse worden uitgevoerd. Hierbij wordt het stolsel met krachtige middelen opgelost.




Fysiotherapie behandelingen bij PhysiqCare Buytenwegh/Leyens Zoetermeer.


Voor de bovenstaande fysieke klachten/diagnose kunt u terecht bij onze deskundige Fysiotherapeuten die u met een unieke fysio behandelmethode kunnen begeleiden naar een herstel. Door middel van een fysio intake brengen we uw persoonlijke situatie in kaart en stellen we met u een fysiotherapie behandelplan samen. Voor onze fysiotherapie behandelingen maken we gebruik van uit onderzoek bewezen behandelmethodes. Iedere persoon en situatie is uniek en waar nodig passen we dry needling, fricties, myofasciale releasing, gewricht manipulaties, medical taping, cupping, massages, revalidatie training enz. toe.


Mocht het nodig zijn dan kunnen we de fysiotherapie behandelingen combineren met onze andere gezondheidsdisciplines zoals; acupunctuur, personal training, massage, mentale coaching, cupping en yoga


Ook ontvangt u huiswerkoefeningen van ons om thuis met uw herstel aan de slag te gaan. Daarnaast kunt u zich bij ons inschrijven voor medische fitness en kunt u zelf in onze fitness ruimte aan de slag met een op maat gemaakte programma om uw herstel verder te stimuleren.

Meer artikelen

Bekijk ze allemaal
This is some text inside of a div block.

Duimbasis Artrose

Artrose, een aandoening die vaak geassocieerd wordt met ouderdom, kan een onaangename verrassing zijn voor mensen van alle leeftijden. Een specifieke vorm hiervan, Duimbasis Artrose, kan vooral hinderlijk zijn, aangezien het onze mogelijkheid om basistaken uit te voeren kan beïnvloeden. In dit artikel duiken we diep in de wereld van Duimbasis Artrose, zodat u de kennis kunt krijgen om deze aandoening te begrijpen, te beheren en te behandelen.

This is some text inside of a div block.

Bursitis Prepatellaris

Als je ooit last hebt gehad van een pijnlijke, gezwollen knie, ben je misschien bekend met het ongemak van bursitis prepatellaris. In dit artikel duiken we dieper in deze veelvoorkomende knieaandoening en ontdekken we de oorzaken, symptomen, behandelingen en preventie methoden. Laten we beginnen met de basis: wat is bursitis prepatellaris precies?

This is some text inside of a div block.

Ziekte van Scheuermann

De ziekte van Scheuermann is en aandoening waarbij de wervelkolom ter hoogte van de borst abnormal bol is gegroeid. Deze groeistoornis van de borstwervels openbaart zich tijdens de puberteit maar is reeds bij de geboorte aanwezig. Naast en bollere bovenrug zien we een nek en onderrug die juist holler zijn dan normaal.

This is some text inside of a div block.

Ziekte van Kienböck

This is some text inside of a div block.

Ziekte van Bechterew

This is some text inside of a div block.

Tarsale Coalitie