Anterior knee pain / chondromalacia patella
Het patello-femoraal pijnsyndroom (PFPS) kenmerkt zich door pijn rondom de knieschijf. De klachten treden op bij specifieke belasting van het patello-femorale gewricht. Dit is het gewricht tussen de knieschijf (de patella) en het bovenbeen (de femur). Het PFPS wordt met name gezien bij jongeren en jongvolwassenen.
Er worden verschillende benamingen gebruikt voor het patello-femoraal pijnsyndroom:
- Anterior knee pain
- Chondromalacia patella
- Patellofemoral dysfunction
Helaas is er nog veel onduidelijkheid over de klachten en verschijnselen die duiden op het PFPS.
Beschrijving van de aandoening
De knieschijf is aan de achterkant puntig gevormd. Hiermee past hij in de groeve die het bovenbeen vormt. In de groeve kan de knieschijf op en neer bewegen tijdens kniebewegingen. Wanneer de knieschijf niet meer goed in de groeve beweegt en dit klachten veroorzaakt, spreken we van een patello-femoraal pijnsyndroom.
In de meeste gevallen loopt de knieschijf teveel naar buiten in de groeve. Hierdoor komen de bandstructuren aan de binnenzijde van de knie op rek en ontstaat er een drukverhoging aan de buitenzijde in het gewricht tussen de knieschijf en het bovenbeen.
Vermoedelijk is de pijn afkomstig van irritatie van de kapsels en banden rondom de knieschijf. Ook de drukverhoging kan pijn veroorzaken omdat de zenuwstructuren in het bot onder het gewricht pijnsignalen afgeven.
Oorzaak en ontstaanswijze
Het “niet goed sporen” van de knieschijf kan een hoop verschillende oorzaken hebben:
- Standafwijking van de knieën en/of enkels
- Verkorte spieren of starre weke delen
- Vorm en stand van de knieschijf en/of groeve
- Verminderde belastbaarheid van de knie
- Verstoorde werking of krachtverlies van de spieren rondom de knieschijf
Klachten en verschijnselen
De pijn ontstaat geleidelijk en bevindt zich rondom of achter de knieschijf. Traplopen, hardlopen, hurken of fietsen provoceren de klachten. Wanneer de patiënt langdurig zit, kan dit erg ongemakkelijk gaan voelen. Dit fenomeen noemt men een ‘theaterknie’. In sommige gevallen kan de knie “haperen” bij het strekken of buigen.
Behandeling
Het is belangrijk te weten dat de pijn vervelend is, maar verder onschuldig. In eerste instantie is het van belang de oorzaak van de klachten te achterhalen zodat deze eerst weggenomen kan worden.
Vervolgens kunnen relatieve rust en oefentherapie de klachten verhelpen. Er wordt veronderstelt dat het trainen van de vastus medialis spier een gunstig effect heeft op het juist sporen van de knieschijf. Deze spier trekt de knieschijf namelijk naar binnen toe, wat een goede correctie is voor een te ver naar buiten lopende knieschijf.
Fysiotherapie behandelingen bij PhysiqCare Buytenwegh/Leyens Zoetermeer.
Voor de bovenstaande fysieke klachten/diagnose kunt u terecht bij onze deskundige Fysiotherapeuten die u met een unieke fysio behandelmethode kunnen begeleiden naar een herstel. Door middel van een fysio intake brengen we uw persoonlijke situatie in kaart en stellen we met u een fysiotherapie behandelplan samen. Voor onze fysiotherapie behandelingen maken we gebruik van uit onderzoek bewezen behandelmethodes. Iedere persoon en situatie is uniek en waar nodig passen we dry needling, fricties, myofasciale releasing, gewricht manipulaties, medical taping, cupping, massages, revalidatie training enz. toe.
Mocht het nodig zijn dan kunnen we de fysiotherapie behandelingen combineren met onze andere gezondheidsdisciplines zoals; acupunctuur, personal training, massage, mentale coaching, cupping en yoga.
Ook ontvangt u huiswerkoefeningen van ons om thuis met uw herstel aan de slag te gaan. Daarnaast kunt u zich bij ons inschrijven voor medische fitness en kunt u zelf in onze fitness ruimte aan de slag met een op maat gemaakte programma om uw herstel verder te stimuleren.