Heuvelknie
Bij een popliteus tendinitis is de pees van de spier die we ‘popliteus’ noemen ontstoken. Deze spier ligt in de knieholte en kan onder andere pijn en klachten geven tijdens het hardlopen. Omdat heuvelafwaarts hardlopen de klachten provoceert wordt de aandoening ook wel ‘heuvelknie’ genoemd.
De popliteus heeft als functie het onderbeen naar binnen te draaien en de buiging van de knie te begeleiden. Daarnaast zorgt de spier ook voor stabiliteit in zijwaartse richting van de knie, ondersteunt hij de functie van de achterste kruisband en trekt hij de meniscus naar achteren wanneer de knie gebogen wordt.
Beschrijving van de aandoening
De popliteus is een korte spier die vergeleken met omringende andere spieren relatief schuin verloopt. Hij ontspringt vanaf het bovenbeen aan de buitenzijde van de knie en loopt schuin omlaag naar de binnenzijde van de knie waar hij aanhecht op het scheenbeen.
De pees van de popliteus raakt meestal geblesseerd door overbelasting. Omdat de popliteus met name meehelpt bij het starten van een kniebuiging, werkt deze spier samen met de hamstring en is zijn functie tegengesteld aan de spiergroep die zich aan de voorzijde van het bovenbeen bevindt.
Oorzaak en ontstaanswijze
Popliteus tendinitis kan een aantal oorzaken hebben. De klachten kunnen ontstaan bij het overmatig naar binnen kantelen van de voeten (pronatie), bij het heuvelafwaarts rennen of door steeds aan dezelfde kant van bol wegdek te lopen. Ook een vergrote draaiing in de knie en zwakte van de quadriceps-spier of hamstrings kan de klachten veroorzaken. Hierdoor raakt de pees van de popliteus mogelijk overbelast en ontstoken.
Omdat de popliteus bijdraagt aan de kniebuiging, kan deze spier overbelast raken als de hamstring verzwakt is. De hamstring zorgt naast kniebuiging ook voor de controle van het onderbeen tijdens de standfase van het lopen. Dit betekent dat als de hamstring verzwakt is of niet juist wordt aangestuurd, de popliteus deze functie gaat overnemen en overbelasting kan ontstaan.
Klachten en verschijnselen
De pijn bevindt zich in de knieholte en aan de buitenkant van de knie. De klachten treden met name op tijdens het (heuvelafwaarts) hardlopen.
Doordat de popliteus ontstoken en pijnlijk wordt, ontstaat er ook een verdikking. Dit kan gevoeld worden als een beknellend gevoel in de knieholte. Voornamelijk bij het volledig buigen van de knie. Tijdens het volledig strekken van de knie kan er ook pijn of een blokkerend gevoel aanwezig zijn.
- Pijn in de knieholte en/of buitenzijde van de knie.
- Pijn bij (heuvelafwaarts) (hard)lopen.
- Beperking bij het buigen van de knie.
- Beperking van de strekking van de knie.
- Gevoel van verdikking in de knieholte.
Diagnose
De arts of fysiotherapeut zal door middel van een lichamelijk onderzoek testen of de klachten van de popliteus afkomstig zijn. Daarnaast zal gevraagd worden naar het ontstaan van de klachten. Dit kan een duidelijke aanwijzing zijn om wat voor blessure het gaat. Een echografie kan de diagnose eventueel ondersteunen.
De popliteus ondersteunt de hamstring, bij het lichamelijk onderzoek wordt daarom gekeken naar het gehele been. Ook kan er een loopanalyse gemaakt worden om te kijken of er sprake is van doorgezakte voeten tijdens het lopen. Men kan ook zien wat de knie doet als er tijdens het lopen stabiliteit gevraagd wordt. Overmatig roteren van het onderbeen ten opzichte van het bovenbeen kan de popliteus overbelasten.
Behandeling
De behandeling zal in eerste instantie bestaan uit relatieve rust, wat inhoudt dat de bewegingen die pijn veroorzaken gemeden dienen te worden. Dit wordt gecombineerd met oefeningen om de juiste spieren in en rondom de knieholte te versterken.
Ook de spieren van de onderrug, heupen en voeten worden getraind om zoveel mogelijk stabiliteit aan de knie te geven. Daarnaast kan een verharde popliteus gemasseerd worden om hem te helpen ontspannen en kunnen rekoefeningen en mobilisaties van het kniegewricht helpen.
Als tijdens het onderzoek is gebleken dat de stand van de voet een oorzaak kan zijn, kan ook een zooltje geadviseerd worden. Dit wordt dan vaak in samenspraak met een podotherapeut gedaan.
Fysiotherapie behandelingen bij PhysiqCare Buytenwegh/Leyens Zoetermeer.
Voor de bovenstaande fysieke klachten/diagnose kunt u terecht bij onze deskundige Fysiotherapeuten die u met een unieke fysio behandelmethode kunnen begeleiden naar een herstel. Door middel van een fysio intake brengen we uw persoonlijke situatie in kaart en stellen we met u een fysiotherapie behandelplan samen. Voor onze fysiotherapie behandelingen maken we gebruik van uit onderzoek bewezen behandelmethodes. Iedere persoon en situatie is uniek en waar nodig passen we dry needling, fricties, myofasciale releasing, gewricht manipulaties, medical taping, cupping, massages, revalidatie training enz. toe.
Mocht het nodig zijn dan kunnen we de fysiotherapie behandelingen combineren met onze andere gezondheidsdisciplines zoals; acupunctuur, personal training, massage, mentale coaching, cupping en yoga.
Ook ontvangt u huiswerkoefeningen van ons om thuis met uw herstel aan de slag te gaan. Daarnaast kunt u zich bij ons inschrijven voor medische fitness en kunt u zelf in onze fitness ruimte aan de slag met een op maat gemaakte programma om uw herstel verder te stimuleren.