M. supraspinatus, infraspinatus, teres minor en subscapularis
De rotatorcuff is een verzamelnaam voor de vier spieren in de schouder die een groot deel van de schouderstabiliteit op zich nemen. Ze zijn met name actief in de middenstanden van het schoudergewricht. Zwakte en degeneratieve veranderingen van de rotatorcuffspieren- en pezen kan in veel gevallen tot schouderklachten leiden.
Rotatorcuff letsel komt vaker voor bij ouderen. Het wordt ook vaker gezien bij mensen die bovenhandse werp- en racketsporten beoefenen.
Beschrijving van de aandoening
De rotatorcuff bestaat uit de spieren m. supraspinatus, de m. infraspinatus, de m. teres minor en de m. subscapularis. Ze zorgen er gezamenlijk voor dat de schouderkop goed in de kom wordt gestabiliseerd tijdens schouderbewegingen. Wanneer dit niet goed gebeurt door letsel of een verstoorde coördinatie, kan dit leiden tot een inklemming van de schouderkop onder het schouderdak (het acromion). Dit wordt een impingement genoemd.
Oorzaak en ontstaanswijze
Letsel van een of meer van de rotatorcuff spieren kan veroorzaakt worden door overbelasting, degeneratie of een trauma zoals een val op de schouder of de arm.
Klachten en verschijnselen
Pijn in de schouder, krachtverlies en gevoel van instabiliteit zijn veel voorkomende klachten bij rotatorcuff letsel. Daarnaast kan men moeite hebben met het heffen van de arm en werkzaamheden boven schouderhoogte. Wanneer er scheuren in het spiermanchet ontstaan kan de patiënt ook over nachtelijke pijn klagen bij het liggen op de aangedane schouder.
Behandeling
Specifieke oefeningen voor het trainen van de rotatorcuff kunnen leiden tot weefselherstel. Als er sprake is van een scheur die niet meer herstelt, kan operatieve hechting overwogen worden.
Fysiotherapie behandelingen bij PhysiqCare Buytenwegh/Leyens Zoetermeer.
Voor de bovenstaande fysieke klachten/diagnose kunt u terecht bij onze deskundige Fysiotherapeuten die u met een unieke fysio behandelmethode kunnen begeleiden naar een herstel. Door middel van een fysio intake brengen we uw persoonlijke situatie in kaart en stellen we met u een fysiotherapie behandelplan samen. Voor onze fysiotherapie behandelingen maken we gebruik van uit onderzoek bewezen behandelmethodes. Iedere persoon en situatie is uniek en waar nodig passen we dry needling, fricties, myofasciale releasing, gewricht manipulaties, medical taping, cupping, massages, revalidatie training enz. toe.
Mocht het nodig zijn dan kunnen we de fysiotherapie behandelingen combineren met onze andere gezondheidsdisciplines zoals; acupunctuur, personal training, massage, mentale coaching, cupping en yoga.
Ook ontvangt u huiswerkoefeningen van ons om thuis met uw herstel aan de slag te gaan. Daarnaast kunt u zich bij ons inschrijven voor medische fitness en kunt u zelf in onze fitness ruimte aan de slag met een op maat gemaakte programma om uw herstel verder te stimuleren.