Costochondrodynie / ziekte van Tietze
Bij het syndroom van Tietze is er sprake van een ontsteking van de kraakbeen verbindingen tussen een of meerdere ribben en het borstbeen. Het gevolg is een vervelende pijn op de borst dat soms kan voelen alsof er iets met het hart mis is.
Het syndroom van Tietze is een relatief onbekende reumatische aandoening. Omdat de klachten die de aandoening veroorzaakt soms lijken op het gevoel van een hartaanval, is het van groot belang dat een specialist de klachten beoordeelt.
Beschrijving van de aandoening
Aan de voorzijde van ons lichaam wordt de borstkas (ribbenkast) gevormd door de ribben en het borstbeen. De ribben zijn via kraakbenige structuren verbonden met het borstbeen. Deze kraakbeen verbindingen, ‘cartilago costalis’ genoemd, zorgen ervoor dat de ribben wat bewegingsruimte hebben en de borstkas kan uitzetten en krimpen.
Als het kraakbeen tussen een of meerdere ribben en het borstbeen ontstoken is en er daarbij een zwelling van het kraakbeen optreedt, dan spreken we van het syndroom van Tietze. Wanneer er geen zwelling optreedt, of het kraakbeen van de ribben aan de rugzijde ontstoken is, dan spreken we van costochondritis.
Oorzaak en ontstaanswijze
De oorzaak is vooralsnog onbekend. Er zijn echter wel factoren die in verband worden gebracht met het ontstaan van het syndroom van Tietze:
- Fysieke inspanning.
- Verkeerde houding (bijvoorbeeld een voorovergebogen houding met bolle rug en schouders naar voren).
- Overbelasting of trauma (bijvoorbeeld een val of stoot tegen de borst).
- Zwangerschap.
- Luchtweginfectie.
- Emotionele (in)spanningen.
- Stress.
- Herhaalde bewegingen die de ribbenkast uitzetten waardoor er krachten op het kraakbeen van de ribben inwerken (bijvoorbeeld bij diep ademen, veel hoesten of veelvuldig de keel schrapen).
Men vermoedt dat mensen met reumatische aandoeningen in de familie een verhoogde kans hebben op het krijgen van Tietze. Andere factoren die een verhoogd risico opleveren zijn: houdingsafwijkingen, beperkte spierkracht, bewegingsangst en een lage belastbaarheid.
Klachten en verschijnselen
Bij het syndroom van Tietze is vaak één kraakbeen verbinding tegelijk aangedaan. Meestal gaat het om de tweede of derde rib. De pijn zit meestal aan één kant. Hieronder een opsomming van de belangrijkste symptomen:
- Pijn op de borst ter hoogte van het borstbeen.
- Zwelling van het kraakbeen.
- De pijn kan fel van aard zijn en komt in aanvalsgolven.
- Mogelijk roodheid van de huid boven de ontsteking.
- Drukpijn op het ontstoken kraakbeen.
- Hoesten, niezen of diep inademen is extra pijnlijk.
- Soms uitstralende pijn naar de ribben, de arm, de schouder of de buik.
- Wanneer we het bovenlichaam bewegen zorgt dit voor extra druk of trekkracht op de ribben en het kraakbeen. Dit kan de pijn verergeren.
- De ribbenkast beweegt ook mee met de armbewegingen die we maken. Daarom kunnen bepaalde bewegingen van de arm de klachten provoceren.
Diagnose
De diagnose wordt gesteld op basis van het verhaal van de patiënt en het lichamelijk onderzoek. In het bloed worden vooralsnog geen afwijkingen gevonden. Met behulp van röntgenfoto’s is bij Tietze een zwelling waarneembaar aan de onderzijde van het borstbeen.
Behandeling
Omdat men nog geen echte behandeling heeft gevonden voor de aandoening, is de behandeling er vaak op gericht de pijn te verlichten. Patiënten krijgen daarom vaak pijnstillers of ontstekingsremmers. Soms worden er injecties op de plaats van de ontsteking toegediend.
Meestal verdwijnen de klachten weer vanzelf binnen enkele maanden. Echter kan de aandoening ook een chronische vorm aannemen, waardoor men jarenlang last heeft. Soms gaan de klachten nooit helemaal over.
De fysiotherapeut helpt bij het aannemen van een betere houding. Hierdoor komt er minder druk op de pijnlijke kraakbeen verbindingen te staan. Andere technieken zijn het rekken van de pectoralis major spier en het versterken van de rhomboideus spieren die zich tussen de schouderbladen bevinden. Ook ontspanningsoefeningen en ademhalingsoefeningen kunnen van meerwaarde zijn.
Fysiotherapie behandelingen bij PhysiqCare Buytenwegh/Leyens Zoetermeer.
Voor de bovenstaande fysieke klachten/diagnose kunt u terecht bij onze deskundige Fysiotherapeuten die u met een unieke fysio behandelmethode kunnen begeleiden naar een herstel. Door middel van een fysio intake brengen we uw persoonlijke situatie in kaart en stellen we met u een fysiotherapie behandelplan samen. Voor onze fysiotherapie behandelingen maken we gebruik van uit onderzoek bewezen behandelmethodes. Iedere persoon en situatie is uniek en waar nodig passen we dry needling, fricties, myofasciale releasing, gewricht manipulaties, medical taping, cupping, massages, revalidatie training enz. toe.
Mocht het nodig zijn dan kunnen we de fysiotherapie behandelingen combineren met onze andere gezondheidsdisciplines zoals; acupunctuur, personal training, massage, mentale coaching, cupping en yoga.
Ook ontvangt u huiswerkoefeningen van ons om thuis met uw herstel aan de slag te gaan. Daarnaast kunt u zich bij ons inschrijven voor medische fitness en kunt u zelf in onze fitness ruimte aan de slag met een op maat gemaakte programma om uw herstel verder te stimuleren.