Compressie van de nervus tibialis posterior
Bij het tarsaal tunnel syndroom zorgt een beklemming van een voetzenuw voor klachten in de voetzool, tenen en/of hiel. De diagnose wordt nog regelmatig over het hoofd gezien.
De aandoening wordt steeds vaker gezien bij hardlopers en mensen die een sport beoefenen waarbij veel gesprongen wordt. Het kan echter bij iedereen voorkomen.
Beschrijving van de aandoening
De zenuw die we ‘nervus tibialis posterior’ noemen, loopt aan de binnenzijde van de enkel door een soort van tunnel. Dit is de tarsale tunnel. De zenuw wordt in de tunnel vergezeld van een aantal pezen en bloedvaten. Een stevige peesachtige band, het retinaculum flexorum, houdt de boel vanaf de buitenzijde goed bij elkaar. De binnenzijde van de tunnel wordt gevormd door het botweefsel van de voet.
Bij het tarsale tunnel syndroom raakt de tibialis posterior zenuw bekneld in de tunnel. Dit kan verschillende oorzaken hebben en leidt tot klachten in het verloop van de zenuw.
Oorzaak en ontstaanswijze
De klachten kunnen zowel acuut als geleidelijk ontstaan. Er zijn zeer veel oorzaken te benoemen die tot een vernauwde tarsale tunnel leiden en een tarsaal tunnel syndroom tot gevolg kunnen hebben. Denk aan standsafwijkingen van de voeten, zwelling of verdikking van structuren, te kleine schoenen, botbreuken, verzwikkingen en overbelasting.
Klachten en verschijnselen
- Pijn, doofheid, tintelingen en/of een branderig gevoel aan de binnenzijde van de enkel.
- De klachten stralen uit naar de onderzijde van de voet, hiel of tenen.
- Langdurig staan, wandelen of hardlopen verergert de klachten.
- In rust verdwijnen de klachten meestal. Echter kan er wel sprake zijn van nachtelijke pijn.
- Het dragen van strakke schoenen kan de klachten verergeren.
- Soms is er een krampgevoel aan de binnenzijde van de enkel.
- In enkele gevallen stralen de klachten uit naar de binnenzijde van de kuit.
Diagnose
De diagnose wordt gesteld aan de hand van het lichamelijk onderzoek en het verhaal van de patiënt. De zenuw wordt op rek gebracht en er wordt druk op uitgeoefend om de klachten duidelijk naar voren te halen.
Aanvullend onderzoek kan bestaan uit zenuwgeleidingsonderzoek waarbij men kijkt hoe goed de zenuw nog prikkels kan geleiden. Eventueel kan de tarsale tunnel met een MRI in beeld gebracht worden om de oorzaak van de zenuwbeknelling vast te stellen.
Behandeling
Het tarsaal tunnel syndroom is over het algemeen goed te behandelen. Er zijn verschillende behandelingen mogelijk afhankelijk van de oorzaak van de zenuwbeknelling. De behandeling kan bestaan uit fysiotherapie, medicatie, een corticostereoïdinjectie, aanpassingen aan de schoen, tijdelijk een brace, spalk of krukken of het aanpassen van belastende activiteiten.
Helaas leidt dit niet altijd tot verbetering. Wanneer conservatieve behandeling de klachten niet verhelpt, kan operatief ingrijpen overwogen worden. Hierbij wordt de druk van de tarsale tunnel gehaald en de zenuw vrijgelegd. De operatie is over het algemeen erg succesvol.
Fysiotherapie behandelingen bij PhysiqCare Buytenwegh/Leyens Zoetermeer.
Voor de bovenstaande fysieke klachten/diagnose kunt u terecht bij onze deskundige Fysiotherapeuten die u met een unieke fysio behandelmethode kunnen begeleiden naar een herstel. Door middel van een fysio intake brengen we uw persoonlijke situatie in kaart en stellen we met u een fysiotherapie behandelplan samen. Voor onze fysiotherapie behandelingen maken we gebruik van uit onderzoek bewezen behandelmethodes. Iedere persoon en situatie is uniek en waar nodig passen we dry needling, fricties, myofasciale releasing, gewricht manipulaties, medical taping, cupping, massages, revalidatie training enz. toe.
Mocht het nodig zijn dan kunnen we de fysiotherapie behandelingen combineren met onze andere gezondheidsdisciplines zoals; acupunctuur, personal training, massage, mentale coaching, cupping en yoga.
Ook ontvangt u huiswerkoefeningen van ons om thuis met uw herstel aan de slag te gaan. Daarnaast kunt u zich bij ons inschrijven voor medische fitness en kunt u zelf in onze fitness ruimte aan de slag met een op maat gemaakte programma om uw herstel verder te stimuleren.