Avasculaire necrose van de femurkop
De ziekte van Calvé-Legg-Perthes is een heupaandoening die voorkomt bij kinderen van 3 tot 11 jaar. De ziekte kenmerkt zich door pijn in de lies, knie of heup en een verstoord looppatroon (mank lopen). Het komt vier maal vaker voor bij jongens dan bij meisjes.
De aandoening is vernoemd naar de drie doktoren die in 1910 bijna gelijktijdig de ziekte ontdekten. Het klinisch beeld lijkt sterk op dat van de minder ernstige coxitis fugax.
Beschrijving van de aandoening
De kop van de heup sterft af doordat de bloedcirculatie naar het bovenste deel van het dijbeen tijdelijk onderbroken wordt. Het gewrichtskraakbeen dat de kop bedekt blijft echter vitaal, omdat dit niet vanuit het bot zelf gevoed wordt, maar vanuit de synoviale vloeistof (gewrichtsvocht).
Anders dan bij volwassenen wordt het dode bot dankzij een natuurlijk reparatieproces vervangen voor een nieuw bot. Dit hele proces kan 1-5 jaar duren. In de afbeeldingen hiernaast ziet u de ontwikkeling van de heup van een kind met de ziekte van van Calvé-Legg-Perthes.
Oorzaak en ontstaanswijze
De oorzaak van de circulatiestoornis is onbekend.
Klachten en verschijnselen
- Pijn in de heupregio of knie.
- Mank lopen (dit is op deze leeftijd nooit een verschijnsel van een verstoorde ouder-kindrelatie).
- Soms wil het kind niet staan of lopen.
- Er is een bewegingsbeperking bij het zijwaarts heffen van het bovenbeen en de rotaties.
- Soms lijkt het aangedane been korter dan het andere.
Diagnose
De diagnose kan gesteld worden aan de hand van echografie, röntgenfoto’s, een MRI of botscan.
Behandeling
De behandeling bestaat uit het opheffen van de pijn en het vergroten van de beweeglijkheid van het heupgewricht. De lichamelijke activiteiten van het kind dienen tijdelijk beperkt te worden. Hierdoor kan het bot herstellen. In overleg met de specialist kan gebruik gemaakt worden van kinderfysiotherapie of een van de volgende behandelmethoden:
- Tractiebehandeling. Door middel van gewichten worden de spieren en het gewricht uitgerekt.
- Spreidbeugel. Door de heup in een bepaalde houding te leggen groeit de heupkop beter.
- Operatie. Het bot kan zo juist gepositioneerd worden.
- Pandak plastiek. Een te korte of te ondiepe heupkom wordt groter gemaakt door een dakje (de pandak) boven de heupkop te plaatsen.
- Hulpmiddel. Met een rolstoel of krukken wordt de heup minder belast.
- Lopen met beugel. Met als doel de heup in een goede houding te plaatsen.
Fysiotherapie behandelingen bij PhysiqCare Buytenwegh/Leyens Zoetermeer.
Voor de bovenstaande fysieke klachten/diagnose kunt u terecht bij onze deskundige Fysiotherapeuten die u met een unieke fysio behandelmethode kunnen begeleiden naar een herstel. Door middel van een fysio intake brengen we uw persoonlijke situatie in kaart en stellen we met u een fysiotherapie behandelplan samen. Voor onze fysiotherapie behandelingen maken we gebruik van uit onderzoek bewezen behandelmethodes. Iedere persoon en situatie is uniek en waar nodig passen we dry needling, fricties, myofasciale releasing, gewricht manipulaties, medical taping, cupping, massages, revalidatie training enz. toe.
Mocht het nodig zijn dan kunnen we de fysiotherapie behandelingen combineren met onze andere gezondheidsdisciplines zoals; acupunctuur, personal training, massage, mentale coaching, cupping en yoga.
Ook ontvangt u huiswerkoefeningen van ons om thuis met uw herstel aan de slag te gaan. Daarnaast kunt u zich bij ons inschrijven voor medische fitness en kunt u zelf in onze fitness ruimte aan de slag met een op maat gemaakte programma om uw herstel verder te stimuleren.