Blessurepreventie bij sporters in voorbereiding op het nieuwe seizoen.
Hoe kunnen sporters in de vakantie zich extra voorbereiden op het nieuwe seizoen?
Hoe kunnen sporters in de vakantie zich extra voorbereiden op het nieuwe seizoen?
De zomervakantie staat weer voor de deur, wat inhoudt dat de amateursport toe is aan een welverdiende vakantie. Op welk niveau je ook speelt en in welke tak van sport, iedere vereniging, coach en speler komt, voor hij of zij er erg in heeft, in de voorbereiding op een nieuw seizoen. Hoe kunnen sporters in de vakantie zich extra voorbereiden? Kunnen zij een extra voordeel halen ten opzichte van de concurrentie? Vandaag staat in het teken van blessure preventie in de sport.
Het mag geen geheim zijn, sporten is gezond voor je. Iedere sporter heeft daarentegen ook wel eens ervaren hoe het is om ná de vakantie te starten. De conditie is slechter geworden, de technieken lijken wat stroever te gaan of het voelt simpelweg niet zo lekker. 15 jaar geleden heb ik dit zelf binnen mijn tak van sport ervaren, waarbij ik, als gepassioneerd tennisser, geen bal meer normaal leek te raken en al helemaal niet meer de conditie had om een wedstrijd te kunnen spelen.
Huidige wetenschappelijke onderzoeken binnen de (top)sport geven een interessant beeld over hoe we dit kunnen opvangen. Allereerst is vakantie belangrijk. De wetenschap stelt dat ongeveer 4 weken zonder sport het lichaam tot rust laat komen. Vervolgens komt de voorbereiding. Zo heeft de voetbal bijvoorbeeld de ‘FIFA 11’ ontwikkeld, een sport specifiek programma met als doel om voetballers fitter aan het seizoen te laten beginnen en misschien nog wel belangrijker, blessures te voorkomen. Zo kunnen spelers op elk niveau toch veel meer plezier beleven aan hun sport.
Tijdens fysiotherapie behandelingen ervaar ik dit van dichtbij. Binnen de samenwerking die ik persoonlijk heb met voetbalvereniging Spartaan ’20 in Rotterdam, hebben ik en de overige medische stafleden dit seizoen weinig tot geen langdurige blessures gehad, door toepassing van een blessure preventie programma vóór en tijdens het lange seizoen van 2021-2022. Iedere training zijn kracht oefeningen toegevoegd aan de warming-up en is er 1 keer in de week 20 minuten de tijd genomen voor sport specifieke krachttraining. De opbouw van deze specifieke trainingen bestaat uit een fase waarbij zelfstandig sporten centraal staat, om vervolgens per training een gedeelte te reserveren voor de specifieke kracht en conditie training die cruciaal zijn voor een voetballer.
Afsluitend een paar adviezen. Vanuit welke tak van sport er ook wordt beoefend, train deze zomer 2 tot 3 keer per week waarbij oefeningen worden uitgevoerd die passen bij jou tak van sport. De kunst is om op te bouwen. Begin met simpele oefeningen die de algemene kracht, stabiliteit en conditie aanspreken. Denk aan interval training voor de conditie of sportschool gerelateerde oefeningen om de kracht te verbeteren. Vervolgens gaan we na een week of 2 een vervolg stap maken. Hierbij is het van belang om specifieker aan de slag te gaan in de sport die voor jou als sporter geldt. Denk bij een sprinter aan explosiviteit gerelateerde oefeningen, zoals acceleratie bij de start, of een volleyballer aan sprongkracht en schouder gerelateerde kracht voor het smashen.
Binnen PhysiqCare Fysiotherapie in Zoetermeer zijn onze collega’s aanwezig om jou een voordeel te geven ten opzichte van de concurrentie. Wij hebben genoeg ervaring in huis om iedere sporter te helpen. Heb je hier vragen over? Bel ons gerust op. Wij maken met plezier een afspraak om een gepersonaliseerd plan van aanpak te maken waar je mee aan de slag kan. En met onze adviezen, technische tips, hoeveelheid belasting en rustverhouding kan jij straks met de beste voorbereiding het nieuwe seizoen in!