4 illustraties van mensen die fysiotherapie oefeningen doen

Fysiotherapie na Corona / Covid

Niet iedereen hersteld uit zichzelf naar zijn oude niveau na corona. Fysiotherapie kan je helpen klachten te verminderen.

Het is vervelend dat je corona hebt doorgemaakt. Niet iedereen hersteld uit zichzelf naar zijn oude niveau na een besmetting. Algehele moeheid, hoofdpijn, benauwdheid, spierpijn, concentratieproblemen en weinig energie kunnen nog lang na een corona infectie aanhouden. Wij bij Physiqcare Fysiotherapie Zoetermeer kunnen je helpen deze klachten te verminderen.

Eventuele lichaamsklachten na Corona

Moeheid

Een groot aantal mensen houdt langdurige moeheidsklachten na een covid infectie. Taken zoals boodschappen doen voelen zwaarder aan dan voor de infectie. Het kan zijn dat je aan het einde van de dag helemaal op bent, energieloos, wat je beperkt in je sociale leven. Ook kan het zijn dat moe bent, maar niet goed in slaap komt of vaak wakker wordt. Dit kan vele redenen hebben, dit kan de fysiotherapeut met je uitzoeken. Bij moeheid of weinig energie kun je onder begeleiding van een fysiotherapeut gaan trainen. Door te trainen laat je het lichaam geleidelijk wennen aan meer inspanning. Het lichaam gaat zich hieraan aanpassen, je wordt steeds sterker. Hierdoor kost de dag minder energie en ben je minder snel moe.


Hoofdpijn

Er zijn veel mensen die aangeven regelmatig hoofdpijn te hebben sinds hun corona besmetting.   Hoofdpijnklachten na een corona besmetting kunnen deels verklaarbaar zijn vanuit de nek. Stijfheid en spanning kan ontstaan in de nekspieren. Deze spieren trekken aan de schedel, wat voor hoofdpijn kan zorgen. Belangrijk is om te bedenken wanneer de hoofdpijn opspeelt en of je er een patroon in kan vinden. Bespreek met je fysiotherapeut waar en wanneer de hoofdpijnklacht voorkomt en deze zal je helpen om weer zonder hoofdpijn door het leven te gaan. Accupunctuur kan ook helpen om hoofdpijnklachten te verminderen.


Benauwdheid

Plotse benauwdheid of benauwdheid bij inspanning kunnen erg vervelend zijn, soms kan je er angstig van worden. Herken je dat je tijdens het sporten kortademig of benauwd bent?  Of dat je ademhaling opeens sneller wordt en je niet weet waarom dit gebeurt? We zien bij veel mensen dat het ademhalingspatroon veranderd is, waarbij vaak te kort en te hoog wordt geademd (borstademhaling in plaats van buikademhaling). Met verschillende behandeltechnieken en ademhalingsoefeningen gaan we samen zorgen voor meer lucht en minder benauwdheid.


Hoge spierspanning of spierklachten

Verhoogde spierspanning kan een zeurend, irritant gevoel in de spier geven. Dit kan je voornamelijk in de nek, rug, billen en benen ervaren. Ook kan verhoogde spierspanning een gevoel van spierpijn geven. De fysiotherapeut kan dit gevoel te verminderen door verschillende behandelvormen, denk aan massage, dry needling, cupping, kinesiotape, oefeningen en mobilisatietechnieken.


Vergoeding Fysiotherapie na covid- infectie

Als je aanvullend bent verzekerd kun je fysiotherapie vergoed krijgen. Er is een speciale regeling voor extra vergoeding, hieronder vind je de voorwaarden.


Heb jij na een covid-infectie resterende klachten of beperkingen? Voorbeelden van klachten zijn: benauwdheid, conditiegebrek, vermoeidheid, spierpijn, hoofdpijn of geheugen- en concentratieproblemen. Met een verwijzing van de huisarts of medisch specialist kun je in aanmerking komen voor herstelzorg fysiotherapie. Dit betekent dat de fysiotherapie vanuit de basisverzekering wordt vergoed.  Het is niet noodzakelijk dat je positief bent getest op het coronavirus. Het is ook niet noodzakelijk dat je opgenomen bent geweest in het ziekenhuis. Als je thuis ziek bent geweest, stelt de huisarts of medisch specialist vast of er waarschijnlijk sprake is geweest van covid en of de patiënt paramedische herstelzorg moet krijgen. Ook na een herbesmetting met corona kun je in aanmerking komen voor de vergoeding van herstelzorg.


De huisarts of medisch specialist geeft een verwijzing voor paramedische herstelzorg als hij vaststelt dat een patiënt deze zorg nodig heeft. Er mag een periode van maximaal 6 maanden zitten tussen het einde van het acute infectiestadium van de covid en het moment van verwijzing. Na verwijzing moet de 1e behandelsessie binnen 1 maand plaatsvinden.

Voor vragen fysiotherapie na een corona infectie of de “herstelzorg” regeling, neem contact op met info@physiqcare.nl of bel 079 888 6918

 

Heb je vragen over de behandeling of over je verzekering, neem contact op met info@physiqcare.nl of bel 079 888 6918


PhysiqCare Fysiotherapie Praktijk Logo