Slijmbeursontsteking Schouder
Bij een slijmbeursontsteking kan zijwaarts, voorwaarts en achterwaarts heffen van de schouder pijnlijk zijn.
Bij een slijmbeursontsteking kan zijwaarts, voorwaarts en achterwaarts heffen van de schouder pijnlijk zijn.
Een slijmbeursontsteking kan heel pijnlijk zijn. Deze ontsteking kan na een val, een stoot of plots ontstaan. Daarnaast kan een slijmbeurs door overbelasting gaan ontsteken. Denk bijvoorbeeld aan klussen in huis (na een plafond schilderen of een vloer leggen) of zwaar werk uitvoeren. Een slijmbeurs is een vochtzakje wat zich op meerdere plekken in het lichaam bevindt, zoals in de schouder, maar ook in de knie en enkel. In de schouder bevindt de slijmbeurs zich vlak onder het einde van je sleutelbeen, onder het “schouderdak”. De slijmbeurs werkt als een schokdemper of stootkussen tussen spieren en botten. Dit vochtzakje kan ontstoken raken en heftige pijnklacht in het schoudergewricht veroorzaken. Soms wordt de slijmbeurs ingeklemd tussen je sleutelbeen, schouderblad en bovenarm, dit kan pijnklachten geven.
Bij een slijmbeursontsteking kan zijwaarts, voorwaarts en achterwaarts heffen van de schouder pijnlijk zijn, vaak in combinatie met een rotatiebeweging van de bovenarm. Dagelijkse activiteiten zoals een jas aantrekken of de haren kammen kunnen pijnlijk zijn. Op de schouder slapen is vaak zeer pijnlijk. Pijn vanuit een slijmbeursontsteking wordt vaak als stekend, zeurend en brandend ervaren. Het kan zijn dat je door de pijn in de slijmbeurs anders gaat bewegen of compenseren met spieren in de nek en schouderregio. Zo kan het zijn dat je naast een slijmbeursontsteking ook pijn in je nek hebt, hoofdpijn ervaart of tintelingen naar je arm voelt.
Probeer te blijven bewegen met de schouder, dit mag een beetje gevoelig zijn. Ga niet door de pijn heen bewegen, zoals blijven sporten terwijl je pijn hebt. Op aanraden van een arts kun je pijnstillers nemen. Neem contact op met Physiqcare Fysiotherapie Zoetermeer voor een intakegesprek. Dan kijken we precies waar de slijmbeursontsteking vandaan komt en hoe we deze het beste kunnen behandelen. Blijf niet te lang met deze klacht lopen. Slijmbeursontstekingen herstellen langzaam, dus het is beter om er vroeg bij te zijn.
De behandeling van een slijmbeursontsteking in de schouder is gericht op de ontsteking remmen, de pijn dempen en activiteiten oppakken. We zoeken naar bewegingen en therapieën die de slijmbeurs aankan, zonder de slijmbeurs te irriteren. We kijken dus vooral welke bewegingen en activiteiten je juist wel kan doen met deze klacht. Daarnaast kunnen we de belastbaarheid van de schouder vergroten, bijvoorbeeld door spierversterkende oefeningen te doen.
Behandelvormen voor slijmbeurs klachten zijn mobilisatietechnieken, spier- en coordinatie oefeningen, massagetechnieken, dry needling, cupping en kinesiotape.
Het kan zijn dat je merkt dat je bovenarm niet meer zo soepel beweegt. Misschien kom je niet meer bij de kopjes op het bovenste keukenplankje, of krijg je met moeite je jas aan. Het kan zijn dat je een bewegingsbeperking in het schoudergewricht hebt. Met mobilisatietechnieken en oefeningen zorgt de fysiotherapeut ervoor dat jij weer alle kanten op kan bewegen met de schouder, dit is essentieel voor je herstel.
Het schoudergewricht is complex, veel spieren en botten hebben invloed op hoe dit gewricht beweegt. Het kan goed zijn dat je door de pijn andere spieren dan normaal bent gaan gebruiken. De coördinatie van de schouder is dan verstoord. Het is belangrijk om de juiste coördinatie aan te leren om pijnvrij met de schouder te kunnen bewegen.
Kinesiotape kan goed worden toegepast op een schouder met een slijmbeursontsteking. Met de tape kunnen we het schoudergewricht “sturen” in de juiste richting, of kan een pijnlijke beweging worden beperkt. Kinesiotape kan ook over de schouder spieren worden geplakt om zo de doorbloeding te bevorderen. Je kunt met deze tape douchen en dit blijft meestal 4-5 dagen zitten. De tape kan ook worden geplakt om de zit of sta houding te corrigeren.
Voor behandeling van een slijmbeursontsteking kan “Dry Cupping” worden toegepast. Hierbij worden cups op pijnlijke spieren gezet en licht vacuüm getrokken. Enkele minuten blijven deze cups met onderdruk op de huid staan. Dit zorgt ervoor dat lokaal meer bloedstroming is en pijnklachten verminderen. Je kunt een lichte blauwe plek aan de behandeling overhouden, deze is meestal binnen een week weer weg. Lees meer over cupping.
Een behandelvormen voor een slijmbeursontsteking kan ‘Dry Needling” zijn. Met behulp van een speciale techniek brengt de fysiotherapeut een naald in de spieren aan, die daardoor snel en langdurig ontspannen. Bij “Dry Needling” wordt een hele dunne ‘droge’ (dry) acupunctuurnaald gebruikt. Het inbrengen van het naald voel je bijna niet. Bij het aanprikken van een spier kan deze spier zich licht aanspannen, dit kan een beetje gevoelig zijn. Na het aanprikken zal de spier ontspannen en heb je minder last van pijnklachten. Lees meer over “Dry Needling”.